06 20 245 54 69

Fűtés klímával

Fűtés klímával

A mai korszerű, inverteres klímák segítségével nagyon jó hatásfokkal és komfortosan lehet fűteni a
lakásunkban. A közkeletű tévhittel ellentétben ezekben a klímákban nem fűtőszál melegíti a levegőt,
mint a hősugárzókban, hanem hőszivattyú készíti a meleget a klímában lévő hűtőközeg
összesajtolásával és annak kitágulásával. A fűtő üzemmódban a klímában fordítva működik a
hőáramlás: belül képződik a meleg, míg a kinti hőcserélőt hűteni fogja a készülék.

Miért jó a klímával fűtés?

-gázhálózattol függetlenül bárhol kialakítható.
-nem szükségesek hozzá engedélyek és komplikált kéménymunkálatok-
-klímával lokálisan is fűthetjük házunkat, lakásunkat a kívánt hőmérsékletre
-jelentősen olcsóbb bármilyen más elektromos fűtési megoldásnál ( hőszivattyú hatékonyság )
-könnyen telepíthető és később is módosítható az esetleges felújítások, átépítések függvényében
-a fűtés mellett a lakás hűtése, páramentesítése, sőt a por, pollenek kiszűrése is megoldódik

Hogyan működik?

Teljesen leegyszerűsítve pár mondatban igyekszem elmagyarázni a hőszivattyúk működési elvét: a hőszivattyú a thermodinamika második törvénye által leírt fizikai folyamatot használja fel, azaz a hő az alcsonyabb állapotú rendszer felől a magasabb felé áramlik. De hogyan lesz ebből a téli minusz 10 fokban a lakásban plusz 20 fok? A hőszivattyú kültéri egységében egy minusz 60 fokos hűtőközeg áramlik , amelyik a minusz 10 fokos külső hőmérséklettel találkozva már egy +50 fokos különbséget jelent, ami a kompresszor által munkára fogva a beltéren képes felmelegíteni a levegőt, vagy hőszivattyús fűtésnél a rendszerben keringő vizet. Mivel ez a tevékenység munkát igényel a klíma/ hőszivattyú részéről, így a rendszerünk akkor működik a leghatékonyabban, ha minél kisebb hőmérsékletkülönbséget kell kiegyenlítenie a kompresszor munkája által. Tehát ahogyan csökken a külső hőmérséklet, úgy csökken a klímaberendezésünk hatékonysága is a fűtésben, mivel egyre több energiát kell felhasználnia.  Fontos tudnivaló, hogy a klíma kültéri egységünknél – főleg párás időben – lekondenzálódik a nedvesség és a kültéri tálcában csapódik le, illetve kifolyik a klíma alján. Ez a folyadék a hideg időben megfagyhat és feltorlódhat a tálcában, majd a klíma kültéri egységének lapátját elérve tönkreteheti a klímánkat. Ennek a jelenségnek a megelőzésére alkalmazzuk a kültéri cseppvíztálca fűtését egy behajlítható fűtőszál és az ezt bekapcsoló termosztát beépítésével. A termosztát nulla fok alatt bekapcsolja  a fűtőszálat és nem engedi belefagyni a lekondenzálódott párát a lefolyóba. Hosszabb cseppvízcső esetén magát a csövet is fűteni kell, mivel hiába fűtjük fel a kifolyást, ha egy másik szakaszon jégdugó képződik és nem a kijelölt helyre távozik a víz, hanem szabályozatlanul a csepptálcából az erkélyre, földre, szomszéd ablakába stb. Egy ilyen téliestő szett klímánkénti költésge brt 15.000Ft-ba kerül. Az inverteres klímákkal akár -25 fokos kinti hőmérsékletnél is lehet fűteni (igaz, ekkor már jelentősen rosszabb a hatékonysága, mint amikor kisebb hőkülönbséget kell kiegyenlítenie). A fűtésre használt energia a kinti hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan növekszik. Mindegyik klímának van egy hatásfok-görbéje, ami azt mutatja, hogy egy egység villamos energiából hány egység hőenergiát képes leadni a készülék, és mindezt milyen külső hőmérséklet mellett. Ez a mérőszám az SCOP érték, ami egy szezonálisan és földrajzilag méretezett mennyiség, ami az adott éghajlatnak megfelelő valós hatékonysági értéket modellez.

Mennyi klíma képes kifűteni a lakásomat?

A klímával történő fűtést úgy kell elképzelni, hogy amelyik szobában van beltéri egység, ott meleg lesz, ahol nincsen, ott pedig nem. Pontosan úgy működik ebben az esetben is, mint egy radiátoros vagy konvektoros fűtésnél!  Tehát egy teljes lakás fűtéséhez több beltéri egységre is szükség lesz, illetve a kisebb helyiségek (fürdőszoba, wc stb.) infra paneleiről, vagy más fűtési megoldásáról is gondoskodni kell. Nem szabad a fürdőszoba párás környezetébe klímát tenni és felesleges is. Nagyobb terek, nappalik vagy hálószobák, gyerekszobák temperálására viszont kifejezetten alkalmas egy fűtésre optimalizált klíma. Gyorsan és hatékonyan emeli a szoba hőmérsékletét, mindezt energiatakarékosan és gázhálózattól független módon! Érdemes tudni, hogy még azok a vásárlóink is rendkívül elégedettek a klíma fűtési opciójával akik eredetileg csak hűtésben gondolkodtak de kipróbálták és azóta rendszeresen használják!

Mennyi klíma képes kifűteni a lakásomat?

Gyakran hallani reklámokban a Geo- és H-tarifa kifejezést, de nem egyszerű eligazodni a szolgáltatóknál, sem az árakban, sem a szabályozásában a bikkfanyelven megfogalmazott tájékoztatók miatt. Pedig egy megtérülő befektetést jelent, amennyiben korszerű és energiatakarékos eszközöket használunk a villannyal történő fűtésre. A Geo-tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltatónál igényelhetjük. A feltétele egy külön mérőóra amit a szolgáltató ingyen telepít, viszont a házba történő bevezetést az órától már nekünk kell kiviteleztetni egy engedéllyel is rendelkező villanyszerelővel. Az áram kétszer két órás időszakon kívül – ami reggel 8-10 óra között és délután 16-18 óra között tart – a rendelkezésünkre áll az alábbi tarifatáblázat szerint az év 365 napján. Az igényléshez legalább 3-as hatékonysággal rendelkező (COP) berendezés (klíma vagy hőszivattyú) szükséges és erről egy tanúsítványt kell kérnünk a készülék forgalmazójától, majd engedélyeztetni kell az áramszolgáltatónál. A GEO-tarifára csak a hőszivattyús berendezést, a H-tarifára egyéb megújuló energiaforrásunk energiaellátását is rá lehet kötni fix bekötéssel. Ha a hőszivattyú gyári tartozéka az elektromos rásegítő fűtés (ami arra hivatott, hogy –6, –8 °C alatt a hőszivattyús üzemre rásegítsen), akkor az is megkaphatja a kedvezményes tarifát. Előnye a Geo-tarifának, hogy tavasztól őszig a nyári időszakban a hűtéshez szükséges energiát is vételezhetjük a kedvezményes árral. A H-tarifa bármelyik szolgáltatónál törvényi előírás szerint elérhető, viszont csak az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A H-tarifánál nincsen csúcsüzembeni kimaradás, ami praktikus lehet, mivel egy hőszivattyút nem kell külön szabályozni, hogy a leolvasztás üzemmód éppen ne egy áramszünet idejére essen, ami akár károsíthatja is a berendezésünket.  Normál esetben ahány amper van a házban nappali áramban, térítésmentesen annyi ampert lehet igényelni a hőszivattyús berendezéshez.

Fűtés klímával

Lakossági villamos energia díjak (Ft/kWh) ELMÜ

Fűtés klímával